Back to the kaart
Nederland

Stage Gate 11

Enterprise Europe Network stond aan de wieg van Stage Gate 11


 


Je schoenen uittrekken en op sokken door de veiligheidscontrole lopen, is waarschijnlijk het minst favoriete vliegveldmoment van heel wat reizigers. Stage Gate 11 vond een oplossing in lichttechnologie, die jouw schoenen scant terwijl je ze aan hebt. Niet alleen de luchtvaart heeft daar baat bij, ook andere sectoren kunnen de technologie goed gebruiken. 
 

Michiel Poppink van Stage Gate 11 was zelf ondernemer en werkte voor het Ministerie van Economische Zaken, waar hij andere ondernemers tot innovatie aanzette. Zijn passie voor innovatie deelt hij met Günther van Adrichem, die tien jaar in Research & Development werkte bij Schiphol Airport. Met een derde compagnon, Wil Ruijsbroek, begonnen ze in 2015 een nieuwe onderneming: Stage Gate 11.  

“Rond die tijd stonden Europese luchthavens voor grote uitdagingen: er waren meer passagiers, meer wetgeving, meer dreigingen. Ook was het niet eenvoudig om genoeg personeel te vinden, terwijl de veiligheidscontroles een stuk klantvriendelijker zouden moeten zijn,” vertelt Michiel Poppink. “Een obstakel is het uittrekken van schoenen tijdens de controles. Dat leidt niet alleen tot vertraging – reken maar uit hoe veel schoenen er uit- en aangetrokken moeten worden! - voor oudere of ging in haar netwerk op zoek naar een partner om de technologie van Delta R Detection verder te ontwikkelen en op de markt te brengen. Enterprise Europe Network kwam bij Stage Gate 11 uit. “Wij zijn met Delta R Detection in zee gegaan en onze airport security experts, onder wie Mariska Huis, zochten uit hoe we deze techniek goed kunnen laten aansluiten bij de noden van de luchtvaartsector,” zegt Michiel Poppink. 

Dankzij het partnerschap dat Enterprise Europe Network faciliteerde tussen Delta R Detection en Stage Gate 11, kon Stage Gate 11 uitgroeien tot een bedrijf met tien werknemers, dat op het punt staat de eerste schoenenscanner te lanceren voor het screenen van passagiers op luchthavens. Enterprise Europe Network blijft ondertussen bijdragen aan de ontwikkeling van Stage Gate 11 door nieuwe mogelijkheden en partners aan te dragen, zegt Poppink. “Niet alleen bracht het netwerk ons samen met Delta R Detection, via de Security Innovation Days kwamen we ook in contact met de Saxion Hogeschool. Dat leidde tot een project om op afstand de aanwezigheid van sporen van vuurwerk op tassen en rugzakken te detecteren. In de toekomst kan dit helpen voorkomen dat er tijdens wedstrijden in voetbalstadions met vuurwerk gegooid wordt.”  

Enterprise Network Europe opent de deur naar nieuwe markten 

Stage Gate 11 blijft nieuwe samenwerkingen aangaan, onlangs nog met de Nederlandse overheid en de douane, om op afstand postpakketten te scannen op sporen van narcotica en explosieven. “Dankzij Enterprise Europe Network hebben we een hele lijst van afzetmarkten die onze technologie kunnen gebruiken, in Europa en daarbuiten, waar wij uit blijven putten. Op dit moment zijn we bezig profielen van nieuwe toepassingsgebieden op te stellen en in de database van Enterprise Europe Network te zetten,” zegt Poppink. “Mijn ervaring is dat daar telkens interessante mogelijkheden uitkomen. Het is een ontzettend mooi wereldwijd netwerk, waar markten tussen zitten waarvan je niet eens wist dat ze bestonden.”  

 

Disclaimer:

De interviews met de ondernemer en het Enterprise Europe Network werden afgenomen vóór de uitbraak van het coronavirus, die een impact heeft gehad op veel Europese bedrijven. 
 
Sinds de uitbraak van het coronavirus werken de Europese Unie en de lidstaten nauw samen aan ondersteuningsmaatregelen en herstelplannen om de economie te ondersteunen en bedrijven zoals Stage Gate 11 te beschermen. Lees meer over de EU-respons op het coronavirus en het Herstelplan voor Europa.

 

Over Enterprise Europe Network

Enterprise Europe Network is het grootste ondersteunende netwerk voor het midden- en kleinbedrijf (mkb) met internationale ambities. Het netwerk brengt meer dan 600 partnerorganisaties in ruim 60 landen samen om mkb’ers te ondersteunen en te adviseren bij hun internationale groei, het vinden van financiering, het begrijpen van de EU-wetgeving en het vinden van zakenpartners binnen en buiten Europa. 

Enterprise Europe Network is een initiatief van de Europese Commissie sinds 2008 en wordt mede-gefinancierd door het Competitiveness of Enterprises and Small and Medium-sized Enterprises (COSME) programma van de Europese Unie. 

Meer informatie over Enterprise Europe Network vind je op: https://www.enterpriseeuropenetwork.nl 

 

 

 

Downloadable materials

Downloadable materials