Back to the kaart
België

Avia-GIS 

EU opent de wereld voor Vlaamse insectenjager

 

Guy Hendrickx, CEO, Avia-GIS

 

Mensen en dieren zijn niet altijd beste vrienden, zo dragen verschillende soorten insecten en ander ongedierte, ernstige ziektes over op de mens. Door exact te weten waar die ziektevectoren zich bevinden, kunnen ze efficiënter dan ooit bestreden worden. Dat is wat het Vlaamse onderneming Avia-GIS doet. De kmo kreeg financiële steun en advies van het door de EU gefinancierde Enterprise Europe Network, het grootste wereldwijde netwerk dat kleine en middelgrote ondernemingen ondersteunt. Dit heeft het bedrijf van start-up tot wereldspeler gemaakt. 

Avia-GIS heeft de afgelopen jaren een methode ontwikkeld om op basis van satellietbeelden, opnames met drones, weervoorspellingen, … exact te bepalen én te voorspellen waar bepaalde ziektevectoren (zullen) voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan de tijgermug, die aan een opmars in Europa bezig is. Dat insect kan onder meer dengue overdragen. Of denk aan de teken die de ziekte van Lyme verspreiden. Of de muggen die in de tropen malaria tot een immens gezondheidsprobleem maken. 

Vroeger wist men wel ongeveer waar de schadelijke insecten zaten en die werden dan bestreden met een ‘tapijtbombardement’ aan chemicaliën. Vandaag gaat Avia-GIS heel nauwkeurig berekenen waar de insecten aanwezig zijn, hoe ze zich zullen verspreiden en welke ziekterisico’s ontstaan. Dit is uiterst interessante informatie voor overheden, de medische wereld, farmabedrijven, bestrijders van ongedierte, … Zij kunnen aan de hand hiervan allerhande gezondheidsproblemen bestrijden en meteen mogelijk nadelige effecten minimaliseren.  Voor een start-up als Avia-GIS is het nagenoeg onmogelijk om op eigen houtje de technologie te gaan ontwikkelen en wereldwijd uit te rollen. Partners, advies en centen zijn nodig. 

Van goed idee naar internationale speler met financiële steun van de EU 

Guy Hendrickx heeft 13 jaar in Afrika onderzoek verricht voor onder meer VN-instellingen. Toen hij zag dat de mogelijkheden van dergelijke geografische lokalisatie nauwelijks gebruikt werden, heeft hij in 2001 Avia-GIS opgericht. Het bedrijf heeft steeds de eigen ontwikkeling gefinancierd. Maar enkele jaren terug werd het tijd voor de grote stap voorwaarts.  De methode was voldoende ver gevorderd om vermarkt te kunnen worden, maar voor iets dergelijks moet je meteen op wereldniveau actief kunnen zijn. Er was nood aan een stevige IT-afdeling en een robuust commercieel plan. En voor zoiets is geld nodig, veel geld. Risicokapitaal ophalen is in België niet zo moeilijk meer wanneer het om een start-up, en dus een beperkte hoeveelheid geld, gaat. Voor een scale-up ligt dat heel wat anders. Gelukkig heeft de Europese Unie daar een arsenaal aan oplossingen voor opgebouwd. 

Bij het ‘Horizon 2020 – SME instrument fase 2’ van de Europese Unie werd een aanvraag ingediend voor een ‘grant’ van 1,6 miljoen euro. Een dergelijke subsidie wordt door veel bedrijven in de Europese Unie aangevraagd en daarom is er een zeer strenge selectieprocedure. Avia-GIS werd geholpen door een adviseur van Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) en die schakelde de kracht in van het Enterprise Europe Network. Met 3.000 business experten van 600 organisaties in 60 landen is dit het grootste door de EU gefinancierde internationale netwerk voor KMO’s.  

Samen met het team van Enterprise Europe Network werd de schriftelijke aanvraag op punt gesteld en de ‘pitch’ ingeoefend. CEO Guy Hendrickx had een mooi product in handen, en nu kon hij het ook op de juiste manier ‘verkopen’. 

De subsidie van 1,6 miljoen moet worden aangevuld met privaat kapitaal. Het principe is dat de EU 70% via een subsidie ter beschikking stelt en dat 30% van de aandeelhouders komt. Een miljoen aan eigen vermogen is nu ook verworven, de resterende 600.000 euro komt van een achtergestelde lening.  

De EU-fondsen werden bijvoorbeeld gebruikt om het aantal software programmeurs te verdrievoudigen, van twee naar zes. Zij hebben het software pakket verder verfijnd en uitgebreid met de pest control-module (de module risk mapping brengt de problemen in kaart, de pest control module biedt oplossingen). Het privékapitaal gaat naar de uitbreiding van de commerciële ploeg. In totaal telt het bedrijf nu 20 werknemers. Guy Hendrickx verwacht over twee jaar break-even te draaien. 

Enterprise Europe Network: Netwerk naar de wereld 

Wat Avia-GIS ontwikkelde, is iets dat wereldwijd moet vermarkt worden. Dit betekent ook dat contacten over de hele wereld nodig zijn. Enterprise Europe Network heeft zoals de naam het zelf zegt, die contacten: specialisten in en buiten de lidstaten van de Europese Unie staan in nauw contact met duizenden bedrijven uit alle sectoren en brengen ze tot elkaar. Nu en in de toekomst kan Avia-GIS hierdoor makkelijker in contact komen met de juiste partners: distributeurs, (potentiële) klanten, onderzoeksinstellingen, ... Het team van Enterprise Europe Network werkt hierbij sterk ondersteunend. Zo houdt bijvoorbeeld Geert Dauwe, specialist inzake access to finance, Avia-GIS steeds in zijn achterhoofd. ‘Wij blijven helpen met contacten leggen, met het signaleren van andere opportuniteiten en calls, met het voorstellen van steunmaatregelen van de Vlaamse overheid of de Europese Unie.’  

Guy Hendrickx stelt dat de rol van het Enterprise Europe Network cruciaal was om de financiering binnen te halen, en waardeert evenzeer de internationale (commerciële) contacten. De uitrol van het versterkte Avia-GIS-softwaremodel wordt in de tweede helft van 2020 ingezet. Dan zullen die Europese contacten aangesproken worden. Hendrickx is alvast ambitieus. Het EU-geld zal dienen om alle mogelijke problemen aan te pakken: over grotere geografische oppervlaktes, maar ook heel lokaal, in steden en op het platteland, indoor en outdoor. Overal waar insecten en ongedierte zich kunnen nestelen, zal Avia-GIS achter ze aan gaan. 
 

Disclaimer:

De interviews met de ondernemer en het Enterprise Europe Network werden afgenomen vóór de uitbraak van het coronavirus, die een impact heeft gehad op veel Europese bedrijven.
 
Sinds de uitbraak van het coronavirus werken de Europese Unie en de lidstaten nauw samen aan ondersteuningsmaatregelen en herstelplannen om de economie te ondersteunen en bedrijven zoals Avia-GIS te beschermen. Lees meer over de EU-respons op het coronavirus en het Herstelplan voor Europa.

Over Enterprise Europe Network 

Enterprise Europe Network is het grootste ondersteunende netwerk voor kleine en middelgrote ondernemingen (kmo’s) met internationale ambities. Het netwerk brengt meer dan 600 partnerorganisaties in ruim 60 landen samen om kmo’s te ondersteunen en te adviseren bij hun internationale groei, het vinden van financiering, het begrijpen van de EU-wetgeving en het vinden van zakenpartners binnen en buiten Europa. 

Enterprise Europe Network is een initiatief van de Europese Commissie sinds 2008 en wordt mede-gefinancierd door het Competitiveness of Enterprises and Small and Medium-sized Enterprises (COSME) programma van de Europese Unie

Meer informatie over Enterprise Europe Network vind je op: https://www.enterpriseeuropenetworkvlaanderen.be 

 

 
 

Downloadable materials

Downloadable materials